Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
donderdag 22 maart 2012

postheadericon Kunst in een apart hokje


In Nederland zijn er diverse galeries en instanties die  kunst aanbieden van professionele kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. Waarom wordt deze kunst in een apart hokje gezet?

Het is niet zozeer de kunst die zich onderscheidt van 'normale kunstenaars', maar het heeft te maken met de kunstenaar zelf die , ondanks dat hij/zij goede kunst maakt, moeite heeft met zich profileren naar de buitenwereld als kunstenaar. Tegenwoordig is het kunstenaarschap niet alleen zorgen dat je goede kunst maakt, maar je valt onder de categorie ZZP'er. Je moet zelf zorgen voor je PR, administratie , de omgang met klanten en netwerken. Omdat mensen met een psychiatrische achtergrond vaak moeite hebben met het volledig meedraaien in de maatschappij, zoals het hebben van een baan, is het kunstenaarschap extra moeilijk.


De galeries en instanties die kunst aanbieden van kunstenaars met een psychiatrische achtergrond, helpen deze kunstenaars. Deze kunst wordt dan "outsiderart" genoemd.
Of het juist is om het werk op deze manier te categoriseren is nog maar de vraag. Ik denk zelf dat op deze manier de kunstenaar nooit kan meedraaien met het reguliere circuit. De kunstenaar krijgt een stempel, iets waar hij nooit meer vanaf komt. Er bestaan immers geen criteria om kunstenaar te worden. Je werk moet origineel zijn, met een grote dosis zeggingskracht. Door de afzondering, gebrek aan kunstzinnige scholing, zijn deze werken dan ook vaak origineel en subtiel. Door middel van de kunst wordt de deur als het ware  opengezet naar de ziel van de kunstenaar.
Dat er galeries en instanties zijn die deze werken aanbieden aan een groot publiek is vaak de enige manier om als kunstenaar naar buiten te treden.
Een galerie in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in kunst van kunstenaars met een psychiatrische achtergrond is:  Beeldend gesproken in Amsterdam
Andere websites:

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur