Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
donderdag 8 maart 2012

postheadericon Contact Gewenst?!


In de week van 26 tot en met 31 maart organiseert de werkgroep van de Psychiatrie de 38e week van de psychiatrie. Dit keer is het thema ' Contact gewenst?!'. Het gaat over contacten die écht waardevol zijn. Welke contacten stellen we op prijs en hoe geven we die vorm?

Tijdens de week is er aandacht voor mensen met psychische en psychiatrische problematiek, verslavingsproblemen en dak- en thuisloosheid. Het thema 'contact gewenst' is ontstaan naar aanleiding van de week van de psychiatrie van 2011, toen was het thema 'Waardevolle zorg?!'.
Voor iedereen is contact een erg belangrijke levensbehoefte. Mensen zijn sociale wezens, die contacten met anderen nodig hebben. Contacten waarbij respect, wederzijds begrip, vertrouwen en ‘menselijkheid’ centraal staan. Dat geldt ook voor mensen met psychische of psychiatrische problematiek. Zij hebben nogal eens te maken met het verlies van contact met familie en vrienden. Omdat er in de samenleving allerlei vooroordelen bestaan over de psychiatrie en psychiatrisch cliënten, is het voor hen niet altijd eenvoudig om contact te leggen met anderen. Veel mensen met psychische problematiek zijn afhankelijk geworden van het contact met een professionele hulpverlener.
In de week van de psychiatrie 2012 willen we aandacht vragen voor allerlei vormen van contact. met familieleden, vrienden, kennissen, een partner, buren en anderen. Bovendien hebben mensen met een psychische problematiek vaak behoefte aan contact met 'lotgenoten'. Daarnaast is een goed en gelijkwaardig contact met hulpverleners voor cliënten erg belangrijk.

Contacten in de hulpverlening verlopen echter nog niet altijd zoals cliënten dit graag zouden willen. Zij worden door hun hulpverlener lang niet altijd als 'gelijkwaardig' gezien. Vaak staan in een behandeling iemands 'stoornis' of gebreken centraal. Psychiaters, verpleegkundigen of therapeuten nemen afstand van hun cliënt: 'Professionele distantie'. Terwijl cliënten juist behoefte hebben aan echt contact en toenadering. Onderzoek heeft aangetoond dat niet zozeer de gebruikte therapie belangrijk is, maar juist de kwaliteit van het contact tussen cliënt en hulpverlener. Is de hulpverlener in staat om écht contact te maken?

Gelukkig zijn er ook heel veel positieve ervaringen van cliënten met hulpverleners. Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur