Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
maandag 1 oktober 2012

postheadericon Ervaringsverhaal


Ervaringsverhaal van Hr. van 67 jr. die een zware depressie met psychotische verschijnselen heeft doorgemaakt.

Ik heb veel nagedacht wat de aanleiding was voor de depressie, dit heeft me veel bezig gehouden. Volgens mij zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen.

In 2005 werd de ziekte Parkinson bij mij vastgesteld, wat zich uitte in traag denken en beperkingen bij dingen doen.
Deze ziekte heeft mij mijn grootste hobby gekost. Ik was een fervent liefhebber van de motorsport, dit was tevens een heel familiegebeuren wat erg waardevol voor me was. Mijn zonen reden de wedstrijden, mijn vrouw zorgde dat de caravan in orde was en ik zorgde voor de motoren.   Tot het moment dat ik vergat om dingen vast te zetten, wat erg gevaarlijk was.
Duidelijk was dat ik moest stoppen, de motors werden verkocht etc.
Maar mijn grootste angst was dat dit ten koste van de familieband zou gaan, want dit deelden we samen. Ik ben niet zo’n knuffelaar, maar dit samen doen gaf duidelijk aan wat het voor ons betekende.
Ik heb qua behandeling verschillende opnames gehad PAAZ Geldrop(waar ik me weinig van kan herinneren, Radboud Neurologie, Dagbehandeling ’t Warant en nu dagbesteding bij de ODAC.
Het zwaarste wat me bij is gebleven van de depressie zijn de suicidegedachtes, op een of andere manier werd ik steeds naar de schuur toegetrokken, waar ik met veel kracht weerstand aan wist te bieden. ’s Nachts hoorde ik stemmen die steeds vertelden hoe ik iemand moest vermoorden en via welke weg. Dit resulteerde in een opname, na bezoek van de huisarts werd ik doorverwezen naar de neuroloog die ook de Parkinson behandelde en deze liet me meteen opnemen. Medeoorzaak van de depressie kon ook de medicatie Dopamine zijn, die cellen,de gedachtes te veel activeerden. Kreeg dan ook anti-depressiva.
Ik heb geleerd op de Radboud mijn gedachtes om te bouwen van de negatieve naar positieve, de familieband is immers altijd gebleven. Ook belangrijk was dat de familie erbij betrokken werd.Voor hen, zodat ze konden begrijpen wat ik doormaakte, voor mij, omdat het een erkenning was van mijn ziekte en me niet aanstelde. Ook de lijsten die we invulden. Bijv. Hoe sterk denk je dat de familieband is?
Antw. Negatief 70%. Hierover gepraat daarna, met de vraag hoe ik aan die 70% kwam, bleek er uiteindelijk maar 40% van over te blijven.

Na opname heb ik 1 jaar dagbehandeling gevolgd in ’t Warant: Dagactiviteiten, Cursus in de put uit de put, Gesprekken met de ouderengroep.
Ik kijk naar al deze ervaringen positief terug, men heeft  mij goed geholpen, ben immers uit de depressie geklommen en ben weer aan ’t knutselen in mijn schuur.
De ODAC biedt mij activiteiten die me het gevoel geven dat ik weer meetel. Ik kan voor de kleinkinderen iets betekenen.
OPA KNUTSELT!!!

Je moet blijven zoeken in de kleine dingen, naar de activiteiten die je een goed gevoel geven. Soms wordt ik nog geconfronteerd met de gedachtes van toen, maar dat gaat al veel beter.
De medicatie zwakt het geheel af, ben niet meer zo blij, ook niet meer zo kwaad, maar ik wil nooit meer in dat zwart gat terechtkomen. Ik accepteer deze situatie. Wel blijf je altijd bezig in je gedachten, met zorgen dat je niet meer in een depressie geraakt.

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur