Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
donderdag 4 oktober 2012

postheadericon Werkelijk contact

Anne de Boer is sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en mindfulnesstrainer bij GGZ Land van Cuijk en Noord-Limburg en vertelt in dit blog over haar werk. Dit in het kader van de Landelijke Dag van de Psychische Gezondheid op 10 oktober 2012, met dit jaar als thema 'Dip of depressie'.

"Ik zie depressie als een weersgesteldheid. Er zijn mensen die er heel gevoelig voor zijn, bij wie een depressie vaker terugkomt. Bij anderen zit het depressief zijn meer in de persoonlijkheid. Er zijn ook mensen bij wie de depressie na een poos helemaal opklaart.
Ik begeleid mensen met een depressie, zowel individueel als in deeltijdgroepen. In de deeltijd volgen mensen een programma van dertien weken, drie dagen per week. In het blok 'Educatie' spreken we over thema's die bij iedereen spelen: iemands kwaliteiten, en ook valkuilen, communiceren met een ander. Dit blok leidt soms tot hele verrassende inzichten bij deelnemers. In het blok 'Aandachtstraining' doen we mindfulness-oefeningen: zonder oordeel leren kijken naar je gevoelens, gedachten en lichaamsensaties. Je leert er opmerkzamer te zijn, in de groep, maar ook thuis.
Drie keer per jaar bied ik een mindfulnesstraining aan. Uit onderzoek blijkt dat mensen met terugkerende depressieve klachten hier baat bij kunnen hebben, er is minder kans op herhaling.

Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de psyche van de mens. In dit werk draait het voor mij om 'werkelijk contact'. Je helpt mensen tot inzicht komen. Soms ben je al een lange weg gegaan met iemand en zie je in een gesprek dat de ander inzicht krijgt in zichzelf of in de situatie. Er breekt dan iets door, er komt helderheid. Dat vind ik de pareltjes in mijn werk."

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur