Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
maandag 4 februari 2013

postheadericon Keuzes

Naarmate je ouder wordt, kom je steeds meer voor keuzes te staan. Ga ik links of ga ik rechts? Vroegers dacht ik daar nooit zo over na, maar naarmate ik ouder wordt besef ik steeds meer dat als ik besluit iets te doen, of juist niet, het een grotere verantwoordelijkheid vraagt. De keuzes die je maakt bepalen hoe je in het leven staat, bijvoorbeeld over relaties, werk., of grote levenskwesties
Dan moet ik ineens denken aan een stroming in de filosofie: Het existentialisme. Een filosoof als Jean Paul Sartre dacht daar al over na: ‘ Het leven wordt bepaald door keuzes, en die keuzes maken je leven, dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent in wezen altijd vrij, want geen keuze is ook een keuze’.
Oei, als ik er zo over nadenk, maakt het me eigenlijk best bang, want hoe weet je nou of je goed bezig bent? In de psychiatrie bestaat er een soort van term zoals ‘existentiële angst’. Daar kan ik me wel in vinden, en als je er teveel over nadenkt, word je inderdaad bang…of gek. Ik stel me zo voor dat je er helemaal aan kapot kunt gaat als je gaat nadenken over ‘wat als ik…’ of ‘had ik maar…’ of hoe zou mijn leven gelopen zijn als ik dat andere gedaan had? Of wanneer je gewoonweg niet weet wat je moet kiezen… Het liefst wil je eerst alles proberen voordat je een keuze maakt… een soort time out, vrije ruimte om de zaakjes grondig uit te zoeken. Een generale repetitie waarin nog van alles fout mag gaan, om vervolgens een prachtig stuk op te voeren.
Zo werkt het leven helaas niet. En volgens mij werkt het ook niet op die manier. Ik denk dat wat je ook kiest je altijd het beste doet wat op dat moment binnen je vermogen ligt. Daarom is naar mijn mening de keuze altijd juist . Er zijn zelfs boeken geschreven over het feit of de vrije keuze überhaupt wel bestaat… Wel of niet, ik weet het eerlijk gezegd niet, maar als je dan toch voor een keuze komt te staan, kies er dan voor om geen spijt te hebben…
Met dat in mijn achterhoofd ga ik met iets meer vertrouwen het leven tegemoet..

Anouk

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur