Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
donderdag 28 februari 2013

postheadericon Solliciteren met een verleden

Gelukkig hoef je met je psychiatrisch verleden niet in je eentje werk te vinden. De uitkeringsinstantie helpt je bij het vinden van een baan. Ze doen echt niet moeilijk daar, iedereen mag zomaar een “re-integratietrajectdoen bij een commercieel bureau.

Maandagmorgen beginnen we in een groepje, na een officiële uitnodiging van het bureau “Slagvaardig”. Wij als psychisch arbeidsongeschikten zitten gezellig bij elkaar.
Ik snap niet waarom de cursusleidster in haar openingspraatje tien keer moet benadrukken dat “je het wel zelf moet doen!” Waarom zit ik dan hier, denk ik dan? Wat doet zij eigenlijk? Het wordt wel apart, dat moet ik toegeven, zo met al die smaken psychische arbeidsongeschikten in één wit verlicht hok. Dan is het in ieder geval toch ergens goed voor. We werken in een aantal stappen naar het solliciteren toe, door middel van de groepsbenadering. Dat wil zeggen dat je met elkaar en van elkaar leert. Maar de trainer
heeft volgens mij nog nooit voor een groep gestaan en zij kan de zaak niet goed structureren. Zij moet nog meer leren dan wij! Nou lijken mij psychisch arbeidsongeschikten ook geen gemakkelijke mensen om aan het solliciteren te krijgen! Misschien geeft ze daarom steeds van die ongevraagde therapeutische adviezen. Ik heb wel eens betere gehad. De cursusleidster trekt de verbluffende conclusie dat ik beter niet naar mijn oude werk kan teruggaan. Nee, daar was ik nog niet achter sinds ik daar instortte! Tussen de trainers onderling wordt belangrijke informatie maar half uitgewisseld. Soms verdwijnen ze ineens als sneeuw voor de zon. Dan hebben ze zelf een nieuwe baan. En wij blijven achter, zonder baan en nog even psychisch arbeidsongeschikt als tevoren. We doen enkele rollenspelen, bespreken op oppervlakkige wijze onze sollicitatiebrieven. We sluiten het basisdeel van de training af. Er zijn zes weken verstreken. Voortaan moeten we één ochtend per week in het computercentrum bezig zijn met het zoeken naar banen. Met een consulent op de achtergrond voor hulp.
In feite zijn we afgeschreven voor dit bureau, want we hebben niet binnen de eerste periode al werk gevonden: we hebben niet enthousiast genoeg gereageerd op elke ”losse banenflodder”, die op ons afgevuurd werd.

Mourat  zit ieder woensdag naast mij achter de computer. Vanwege zijn indrukwekkend postuur en zijn ontwapenende glimlach noem ik hem altijd de ‘Grote Marokkaanse Vriendelijke Reus’. Hij spreekt redelijk Nederlands. Hij komt trouw opdagen, maar met een wanhopige blik in zijn ogen. Vanwege zijn psychische klachten mag hij zijn oude werk van magazijnmedewerker niet meer doen. Hij moet leven van een bijstandsuitkering met vrouw en drie kinderen. Hij klungelt met de computer en krijgt van een consulent een CD-rom in zijn hand geduwd. Een sollicitatiebrief schrijven blijkt een onoverkomelijk probleem. Maar waarom zou hij dat ook moeten kunnen? Hij wil koerierswerk in een busje gaan doen, dat kan hij goed. Alles wat hij nodig is zijn mensen die een goed woordje voor hem doen, consulenten bijvoorbeeld, of werkgevers die hem een proefplaatsing gunnen, zodat hij kan laten zien wat hij waard is. Alles beter dan het “Je moet het zelf doen” van dit bureau, dat door haar aanpak laat zien hoe weinig zij betrokken is bij de toekomst van cliënten met een psychiatrische achtergrond.

Henk

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur