Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
maandag 25 maart 2013

postheadericon Dubbel stigma


Ik heb 4 ½ jaar in een psychose geleefd. Een belangrijk onderdeel daarvan was dat ik bergen emails verstuurde en vooral naar één iemand. Ik werd voor stalken veroordeeld en kreeg een contact- en een straatverbod. Toen ik geen huis en geen geld meer had heb ik van het vonnis gebruik gemaakt om aan onderdak en te eten te komen. Ik stuurde die ene persoon een email met het verzoek mij op te laten sluiten in een gevangenis en toen daar geen reactie op kwam overtrad ik het straatverbod, pleegde huisvredebreuk en kwam zo in de gevangenissen terecht. Van de ene gevangenis naar de andere werd ik overgeplaatst. Ik ben zelfs ruim 3 maanden op de Bijlmerbajes-crisisafdeling
ondergebracht, waar boven mijn hoofd de isoleercellen waren met gillende, bonkende en kermende mensen. Uiteindelijk kwam ik terecht in een Forensisch Psychiatrische Kliniek, waar ik de maanden rond Kerstmis 2010 op een afdeling doorbracht als enige vrouw tussen 8 Zware Jongens: TBS-veroordeelden die ook nog meer dan gemiddeld zwaar gebouwd waren.


In de gevangenissen heb ik het goed gehad. Ik heb - met uitzondering van één - niet anders dan fijne mensen leren kennen. Mensen die ieder hun eigen verhaal en hun eigen leven hebben. Ik heb in mijn leven nooit zoveel ‘sociaal contact’ gehad als in de gevangenissen en het fijnst had ik het met de Zware Jongens, de TBS-veroordeelden op de Forensisch Psychiatrische Kliniek.

Ik schrijf dit naar aanleiding van De Week van De Psychiatrie 2013, waarin ‘stigmatisering’ het thema was. Mensen met psychiatrische bagage zijn één van de meest gestigmatiseerde groepen. Ik geloof dat mensen die in een gevangenis gezeten hebben nog zwaarder gestigmatiseerd worden. Ik persoonlijk vind het minder moeilijk om te zeggen dat ik een psychiatrische diagnose heb en in psychiatrische klinieken heb verbleven, dan om te zeggen dat ik in gevangenissen heb gezeten.
Als ik zeg dat ik een psychiatrische diagnose heb word ik in het ergste geval ‘gek’ bevonden en onbegrepen; als ik zeg dat ik in gevangenissen heb gezeten word ik als ‘slecht’ beoordeeld en afgekeurd. Voor de mensen die ik in de gevangenissen heb ontmoet en met wie ik het goed heb gehad geldt beide: we hebben een dubbel stigma.

Mariëtte
           

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur