Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
maandag 25 maart 2013

postheadericon Stop stigmatisering!

Een stempel krijg je al snel als je wat anders bent dan anderen. Wat is dat ‘anders zijn eigenlijk? Ieder mens is anders en uniek…
Dat ik een stempel heb dat voel ik zo. Geen betaald werk, leven van een WAO-uitkering. Ben ik een profiteur, zo eentje die lui achterover leunt met mijn handje open…? Ben ik degene die deze crisis in stand houdt?
Van de mensen dicht om me heen voel ik deze stempel niet, zij kennen mij echt. Zij weten hoe graag ik een normale baan zou willen hebben, mijn eigen geld zou willen verdienen. Me zo waardig te voelen in deze maatschappij, iets bij te dragen.
Voor de buitenwereld ligt dit anders.Vooral nu de crisis zo is toegeslagen en mensen dit in hun eigen portemonnee voelen. Je kunt geen krant open slaan of je leest niet ergens dat de kosten van de GGZ en AWBZ de spuigaten uitlopen. Lageropgeleiden zijn de doelgroep die het meest gebruik maakt van deze zorg. Waarom moet er dat in hemelsnaam bij staan, is dat dan niet stigmatiserend? ‘De hogeropgeleiden mensen komen in opstand’ schrijft het ED. Lijkt het er zo niet op of ze iets willen uitlokken?
Helemaal verschrikkelijk is het uitgelekte voorstel van het CVZ. Hoe discriminerend kun je zijn naar mensen met een psychische/psychiatrische aandoening… Bijv. voor mensen met een vorm van autisme willen ze de behandeling maar een jaar gaan vergoeden. Al er in de krant had gestaan dat mensen met longkanker nog maar een jaar behandeling zouden krijgen wegens de bezuinigingen, dan stond Nederland helemaal op zijn kop. Iedereen zou in opstand komen en het een belachelijk idée vinden. Waar blijft die opstand van Nederland tegen dit voorstel van het CVZ?
Het zegt denk ik genoeg over het stigma wat wij als clienten van het GGZ hebben.
Om op mezelf terug te komen. Het is niet leuk deze berichten steeds te moeten lezen in de krant. De stempel op mijn voorhoofd, wordt zo een uithangbord om mijn nek. Mensen spreken mij niet rechtstreeks hierop aan, maar ik voel dat er een ongemakkelijkheid ontstaat als ik zeg dat ik onder behandeling ben van het GGZ.
Ik vraag aan Den Haag én de media om deze stigmatisering te stoppen!!!

Janneke

1 reacties:

Anoniem zei

Hallo Janneke,

De week van de psychiatrie heeft nogal veel reacties teweeg gebracht. Vooral het solliciteren geeft een onzekerheid, moet ik wel of niet vertellen dat ik bij de GGZ in behandeling ben? Ben ik dan al bij voorbaat mij werk kwijt etc.
Wat ook duidelijk naar voren komt is dat het belangrijk is je kwaliteiten te benoemen, waar ben ik goed in, alsook waarin heeft juist de behandeling me sterker gemaakt en dat te benutten. Ook wordt door menigeen benadrukt dat juist het open gooien van de problematiek je uit de slachtofferrol haalt.Zo heeft iedereen een eigen ervaring. Maar duidelijk is ook wat jij zegt dat er een behoorlijk discriminatie gehanteerd wordt naar mensen met een psychisch probleem. Daar dit juist een heleboel kan toevoegen, de ervaringsdeskundigheid, het lotgenotencontact heeft zich al meermalen bewezen.
Zeker bij Grip.
Mieke

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur