Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
donderdag 11 april 2013

postheadericon Hardlopen als medicijn

Het is koud voor de tijd van het jaar, maar dat weerhoudt me niet om mijn hardloopschoenen aan te trekken. Ik ga rustig van start omdat er deze keer een uur op het programma staat.
Mijn oude hardloopschoenen heb ik inmiddels versleten, en vandaag loop ik voor het eerst op mijn nieuwe schoenen.
Tijdens het lopen mijmer ik een beetje over de afgelopen tijd. Ik ben trots op mezelf hoever ik ben gekomen en dat ik heb gekozen voor de dingen die ik nog wel kan, in plaats van wat ik niet meer kan. Drie maanden geleden had ik niet kunnen denken dat het sporten me zo goed zou doen. Inmiddels kan ik niet meer zonder.
Het is wetenschappelijk bewezen dat er stofjes vrijkomen tijdens het lopen waardoor je je goed gaat voelen. Op de lange termijn zou het een depressie kunnen tegenhouden en minstens zo effectief zijn als een antidepressivum. Niets voor niets word bij verschillende GGZ-instellingen runningtherapie gegeven.
Het is belangrijk om rustig te beginnen en het langzaam op te bouwen. Op die manier raak je niet ontmoedigt.  Ook is het zo dat het tijdstip van de dag belangrijk is. Voor de één werkt 's ochtends beter dan 's middags, of andersom. Je hebt ook schoenen nodig met een goede demping.
Maar het belangrijkste is dat het werkt, voor veel mensen. Zo ook voor mij.
 Ik loop verder..... Het begint zachtjes te regenen. Mijn weg gaat langs weilanden, fietspaden en in het bos door de modder. Soms zie ik een andere verdwaalde hardloper....een beetje in zichzelf gekeerd. Onbewust heb ik m'n pas wat versneld, de wind waait zacht langs mijn gezicht. Langzaam keer ik weer terug in de bewoonde wereld, terug in de bebouwde kom. Ik verheug me op de rest van de dag, met een voldaan lijf. Dat is voor mij geluk, klein geluk, die de dag vult met een aangename warmte....

Anouk

2 reacties:

Anoniem zei

Hallo Anouk, Het stukje spreekt mij zeker aan.Het is ook steeds weer een overwinning voor mezelf als ik gelopen hebt.Omdat ik weet als ik ga lopen dat de beloning tijdens en achteraf komt. Dat motiveert het gaan lopen.
Ook in tijden van drukte (vooral geestelijk)ben ik ook moe na het lopen , maar ook uitgerust dan heb weer energie opgedaan. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Mieke

Anoniem zei

Morgen fijn een stuk wandelen met mijn moeder. Dit is inderdaad wat anders als hardlopen, maar met het wandelen is wel een begin gemaakt. En het mes snijdt van verschillende kanten. Het werk laat ik op dat moment los, en door de focus op het samen wandelen, ontspannen we samen. Groetjes, Guus

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur