Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
donderdag 20 maart 2014

postheadericon Het verhaal van ervaringsdeskundige: Patricia Deegan
 De Amerikaanse Patricia Deegan kreeg op jonge leeftijd het etiket ‘chronisch schizofreen’ opgeplakt en daarmee was volgens haar psychiater haar lot bezegeld. Die boodschap had een effect op Deegan dat vele psychiatrische patiënten en hulpverleners zullen herkennen: ze gaf het op. ‘’Opgeven was voor mij de oplossig’’, vertelt ze tijdens een lezing in Rotterdam in 1996. ‘’Het was de oplossing omdat het me ertegen beschermde iets te willen.


Als ik niet wilde kon me niets worden afgenomen. Als ik nergens om gaf kon me niets meer pijn doen.’’  Voor Deegan werkte die strategie echter niet lang. ‘’ Als de toekomst op deze manier wordt afgesloten, verliest het heden zijn bestemming en rest er niets meer dan een herhaling van losse momenten’’ legt ze uit. Dat kon ze niet accepteren. Ze wilde voldoende invloed kunnen hebben op het GGZ systeem om het te kunnen veranderen. Ze besloot dokter te worden. In 1984 studeerde Deegan af als psycholoog. Nu geeft ze wereldwijd lezingen en heeft haar eigen organisatie, die andere helpt bij het herstellen met een ziekte. Deegan is niet genezen, maar wel hersteld.
Zoals ze zelf zegt:
‘’Herstel betekent niet genezing. Herstel betekent eerder een houding en manier weten te vinden om de dagelijkse uitdagingen aan te gaan. De reis naar herstel van elk persoon is uniek. Iedereen moet ontdekken wat hem helpt. .’’


Meer weten over Patricia Deegan?
https://www.youtube.com/watch?v=jhK-7DkWaKE&noredirect=1

0 reacties:

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur