Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
dinsdag 10 juni 2014

postheadericon social-media-verslaving

   

Socialbesitas is tegenwoordig de nieuwe term voor social-mediaverslaving. Het overmatig checken en gebruiken van facebook, twitter, linkedin etc, met je computer of smartphone. Volgens verslavingsinstellingen zou het gaan om de sociale druk om 'erbij te horen'. En als de social-media niet voorhanden is kan men ontwenningsverschijnselen krijgen.

Het lijkt me vreselijk om social-media verslaaft te zijn. Dat je goed voelen afhankelijk is van wat er op dat schermpje gebeurt. Het zijn voor mij twee werelden: de digitale en de wereld daarbuiten. Vroeger belde je mensen nog op, nu stuur je berichtjes via whatsapp, om maar een voorbeeld te noemen. De digitale wereld gaat over codes, tekentjes en berichtjes.
Voor verlegen en sociaal angstige mensen is social media een paradijs. Hoe veilig is het niet om achter je schermpje in contact te komen met mensen waar je in het dagelijks leven te bang voor bent? Soms zie ik dat iemand heel sociaal is op facebook, in het dagelijks leven heel anders overkomt. Ik vind dat soms verwarrend, en heeft mij doen besluiten steeds minder met mijn facebookpagina te doen. Ik zie het als een aanvulling en niet als vervanging van het 'echte leven'.

Het is toch eigenlijk gek dat die codes, berichtjes en tekentjes een gevoel bij je op kunnen roepen.... een stemming of gedachte.  Tekentjes 'triggeren' als het ware iets in onszelf... En als ik mij dan afvraag wat echt is, kom ik toch uit bij het authentieke gevoel wat in jezelf zit.  Iedereen verlangt naar een gevoel van geliefd zijn, waardevol zijn...ertoe doen. Steeds meer zie ik de social-media als medium om dat gevoel bij onszelf op te roepen. Maar uiteindelijk ben je toch alleen, achter dat schermpje....misschien verkrampt in een bepaalde houding.

Je wordt dan zelf een soort computer...gedachtes over 'like-vinkjes' , tekentjes, alarmpjes...  Alles in de naam van liefde...  Zo is het zoals ik het zie.


Isa

1 reacties:

Anoniem zei

Van de ene kant prikkelt Facebook mijn nieuwsgierigheid wel... Je kunt een beetje bijhouden wat er om je heen gebeurt. Vaak staan er grappige fimpjes of plaatjes op... Maar waarom ik nog steeds geen profiel heb aangemaakt is dat het me ook een soort van angst inboezemd. Misschien is dat niet helemaal de juiste benaming maar het blijkt moeilijk te beschrijven. Het is me allemaal een beetje teveel van 'kijk mij eens een leuk avontuurlijk leven leiden'. Niet het echte leven maar meer zo'n namaak wereldje. Ook de hoeveelheid vrienden???? Hoe meer hoe beter, ik houd niet van deze competities. Geef mij maar het "ouderwetse" face to face contact. Een gezicht spreekt boekdelen, woorden niet!

J.

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur