Contact begint met delen!

Welkom op deze blog. Graag reacties of blog mee!
maandag 9 maart 2015

postheadericon Animal Assisted Therapy ( AAT)

Qira

Animal Assisted Therapy (AAT) is een behandeling van klachten waarbij dieren worden ingezet. Denk hierbij aan stress-, angst- en stemmingsklachten, maar ook aan een laag zelfbeeld. Ervaring met dieren is niet noodzakelijk om te kunnen deelnemen aan de therapie. Wel dat je ze leuk vindt. Ook bij GGZ Oost-Brabant (locatie Oss) wordt AAT aangeboden; voor volwassenen met autisme (ASS). Mensen die meedoen krijgen tien weken lang wekelijks een uur therapie, waarbij een hulphond ter ondersteuning aanwezig is. Ik ben één van die mensen. Zelf heb ik twee katten en twee ‘deeltijdhonden’. Die zijn van mijn moeder, maar ik zie hen regelmatig. Met onze beesten omgaan en voor hen zorgen helpt me. Altijd. Of mijn moeder en ik nu een eind gaan lopen met de honden of dat ik de kattenbak verschoon. Het geeft me structuur, afleiding en ‘iets om voor te zorgen’. Bovendien kom ik nooit alleen thuis. Er zitten achter mijn voordeur altijd twee poezenvriendjes op me te wachten, die blij zijn dat ik er weer ben. Ook als ik daar zelf even niet zo over denk.
Ik zat op een gesprek met de psychiater te wachten toen ik een stukje over de AAT bij GGZ Oost-Brabant las. Ze zochten nog mensen (als je meedoet, doe je ook mee aan wetenschappelijk onderzoek naar wat volwassenen met ASS eraan kunnen hebben) . Dat is iets voor mij, dacht ik. Ik schreef dus het mailadres dat erbij stond op. De psychiater kon ik meteen vragen wat ze ervan vond. Zij zei: “Doen!”, net als mijn zorgcoördinator. Niet lang nadat ik gemaild had kon ik op gesprek komen. Toen duurde het een tijdje voordat ik wist dat ik door de screening heen was.


Inmiddels heb ik twee sessies gehad. Ik heb er geen spijt van. Het is leuk om met ‘mijn’ hulphond (Qira) te werken en ook met de therapeut (Ellen) klikt het. Het mooie is dat ik wat ik in de therapie leer meteen thuis kan toepassen bij mijn ‘deeltijdhonden’. De oefeningen hebben een heel praktische insteek. Denk bijvoorbeeld aan hoe je een hond iets nieuws leert en hem beloont als hij dat goed doet. Dat is ook nuttig als ik met Frodo en Fly omga. Toch is hoe je een hond opvoedt niet waar AAT over gaat. Als je dat wilt leren, kun je beter een cursus voor hondentraining gaan volgen. Een van de therapiedoelen die ik heb, is mijn vertrouwen in mensen terugwinnen. Een band met Qira opbouwen is voor mij een middel om dit doel te bereiken. Ik kan merken dat ik hierin al vooruitgang heb geboekt. Als Ellen mij bijvoorbeeld een compliment geeft, dan lukt het me meestal om dit ook van haar aan te nemen. Dit aannemen lukt me zonder ‘er iets achter te zoeken’. Dit merk ik echter vooral tijdens de sessies (en nog niet zozeer los van de therapie).


Deelnemen aan het onderzoek en de behandeling volgen doe ik niet alleen voor mezelf. Ik doe het ook om bij te dragen aan betere zorg voor volwassenen met autisme. Omdat ik aan deze behandeling ben begonnen, geef ik de onderzoekers bij GGZ Oost-Brabant immers ook de kans om hun onderzoek te doen. Het heeft bij mij lang geduurd voordat ze wisten wat ik had. Hierdoor ben ik best veel zorg misgelopen die ik wel nodig had gehad. Met alle gevolgen van dien. Me nu beschikbaar stellen voor onderzoek troost me met terugwerkende kracht. Ik heb veel verdriet gehad om wat er met mij is gebeurd. Soms heb ik dat nog steeds. Ik ben ook behoorlijk pissig geweest en ben hier best een tijd in blijven hangen. Daar schoot ik niets mee op. Door me nu in te zetten voor deze behandeling kan ik hopelijk mee helpen voorkomen dat het andere mensen met autisme zo vergaat. Dat is me veel waard.


Wil je meer weten? Of denk je erover om ook deze therapie te gaan doen? Neem dan contact op met Carolien Wijker via
c.wijker at ggzoostbrabant.nl


Joëlle (31)

5 reacties:

Justine zei

Ik ga in april hiermee starten! Ook bij mij heeft het veel te lang geduurd voor ik wist wat ik had. Ben 47 nu. Riagg in Riagg uit... Leuk om dit (nu al) te lezen!

Joëlle zei

Dank voor je mooie compliment, Justine! Ik waardeer je reactie. Ik ben blij om te lezen dat je echt iets hebt aan mijn blog. Ik wens je heel, heel veel succes en ook plezier in april!
Groetjes van Joëlle

Joëlle zei

Hallo allemaal!

Dank voor alle positieve reacties op mijn stukje, alle likes op Facebook, de vele keren dat ik al ben gelezen (en mensen mijn stukje zelfs al hebben gedeeld op Facebook). Ik voel me ontzettend verlegen, maar ook heel blij en gelukkig!! Aan al mijn lezers: Dank jullie wel :-) !

Groetjes van Joëlle

Anoniem zei

Wat goed om te lezen dat jij dmv deze therapie je vertrouwen in mensen langzaam terugkrijgt én dat je hierdoor zelfs met terugwerkende kracht troost vindt doordat je hiermee tevens meewerkt aan onderzoek naar nieuwe mogelijkheden in behandeling. Ik wens je nog een heel goed vervolg van je therapie en een knuffel voor je "dierenmaatjes" die je daarbij helpen.

Joëlle zei

Beste Anoniem, dankjewel voor je lieve, bemoedigende woorden. Het doet me goed deze te lezen. De knuffel was welkom bij mijn eigen twee poezenvriendjes, mijn deeltijdhonden en ook hulphond Qira :-)
Groetjes, Joëlle

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Volgers

Vragen?

U heeft een vraag? Klik hier

Over dit blog

Dit blog is er voor iedereen die te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg. Grip blogt is nog in ontwikkeling. Er is ruimte voor verhalen, feiten en vragen.
Wie zijn verhaal wil delen op dit blog, kan contact opnemen met de medewerkers van Grip via: grip@ggzoostbrabant.nl

Volg ons

Volg ons via e-mail

Contact Grip

Gebouw 't Warant

Wesselmanlaan 25a
5707 HA Helmond (route)

T 0492 - 84 44 21


Openingstijden:
maandag en vrijdag
van 9.30 - 12.30 en 13.30 - 16.30 uur

dinsdag en donderdag
van 13.30 - 16.30 uur

Gebouw Claraklooster

Molenstraat 74a
5701 KH Helmond (route)

T 0492 - 50 57 41

Openingstijden:

maandag t/m donderdag
van 13.30 - 16.00 uur